Vårt kära gymnasiehus ska renoveras

Tankar och reflektioner från Lilla Akademiens rektor Emelia Gardemar

Vårt kära gymnasiehus ska renoveras

Tänk om en byggnad kunde tala och beskriva alla händelser och människor som har hållit till i huset genom åren. Om byggnaden kunde berätta om minnen och hemligheter, alla olika samtal, förtroenden som delats, känslor och uttryck som har fyllt rummen.

 

Lilla Akademiens skolbyggnader skulle ha mycket att berätta från en lång och intressant historia, som till stor del handlar om barn och ungdomar. Byggnaderna var tidigare Norrtulls sjukhus i kvarteret Mimer på Norrtullsgatan 14. Husen invigdes 1886 för Allmänna Barnhuset och var från början ett hem för föräldralösa barn. Mellan åren 1886 och 1923 togs många tusen barn om hand på Allmänna Barnhuset på Norrtullsgatan, för att sedan placeras i fosterfamiljer. På 1920-talet gjordes barnhemmet om till barnsjukhus och från 1950-talet och framåt fick det namnet Norrtulls sjukhus. De vackra byggnaderna med fasader i rött och svart tegel skapades av arkitekt Gustaf Dahl och är idag en av Stockholms bäst bevarade vårdinrättningar från slutet av 1800-talet. Stadsmuseet i Stockholm har blåmärkt byggnaderna, vilket betyder att hela fastigheten är klassificerad som synnerligen kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. (Källa: Wikipedia)

Från början bestod anläggningen av nio byggnader och idag finns sex av dem kvar. Lilla Akademiens utbildningar finns i fyra av husen. Jag tycker om tanken på att byggnaderna som uppfördes för de föräldralösa barnen på Allmänna Barnhuset, nu fylls av barn och ungdomar som kommer till sin skola varje dag. Barnen då och barnen nu har mycket olika levnadsvillkor och förutsättningar, men vissa likheter finns. Nu, liksom då, är det de unga som sätts i centrum på Norrtullsgatan 14.

Sedan tjugo år tillbaka har Lilla Akademiens Musikgymnasium haft sin hemvist i hus 01. Under den tiden har huset befolkats av 725 gymnasieelever och 360 studerande på pre-college. 18 avgångsklasser har genom åren sprungit ut i studentyra och sjungit studentsången på trappan ut mot skolgården.

Men nu har vi med visst vemod flyttat ut ur vårt älskade gymnasiehus och byggarbetarna har flyttat in. Det är dags för renovering. Under det närmaste året kommer vi att få följa det spännande arbetet med att skapa flera fina klassrum och musikrum. I det nyrenoverade huset kommer det att finnas fyra stora klassrum, orgelrum, sångrum, saxofonrum och andra musikrum, en avdelning för musikteori, komposition och musikproduktion, studierum, elevhälsa, rektorsexpedition och lärarrum. Våra fina kakelugnar kommer förstås att vara kvar, den vackra Träsalen likaså. Och på den hittills oinredda vinden blir det hela elva nya övningsrum. Minst sagt efterlängtade! Planerad tid för renoveringen är omkring 15 månader, så förhoppningsvis kan vi flytta tillbaka in i ett nyrenoverat gymnasiehus till hösten 2024. Fram till dess gör vi det så trivsamt vi bara kan i våra tillfälliga men funktionella paviljonger, som nu har fått två våningar med gott om plats för hela gymnasiet och pre-college.

Den här tiden på året funderar många elever i nian på sitt gymnasieval och vi har just avslutat fem dagar av färdighetsprov till vårt gymnasium, då vi har fått stifta bekantskap med omkring 150 sökande till blivande GY1. Våra musiklärare har haft många trevliga möten med alla musikintresserade ungdomar som söker till Lilla Akademiens Musikgymnasium och vi hoppas att alla sökande har fått med sig positiva erfarenheter från färdighetsproven.

Att söka till och välja gymnasium är ofta en lång process när man går i nian. Olika perspektiv vägs in i beslutet. Mitt råd till alla konstnärligt intresserade ungdomar är att söka gymnasiets estetiska program, en högskoleförberedande utbildning där man som elev får utveckla sin kreativitet och konstnärlighet och samtidigt nå djupa akademiska kunskaper. På det estetiska programmet får eleverna upptäcka och utveckla många olika sidor hos sig själva och förstå hur man lär och utvecklas som människa. Och det tror jag är den bästa högskoleförberedelsen.

Om det är musik som ligger närmast hjärtat så är Lilla Akademiens spetsutbildning i musik den perfekta utbildningen. Det är en gedigen musikutbildning som ger god förberedelse för studier på musikhögskolor världen runt, eller utbildningar inom många andra områden. Vi lägger stor omsorg på att utforma varje elevs studier på vårt gymnasium. Utbildningen ser olika ut från elev till elev och det finns många valmöjligheter.

Vår omfattande musikundervisning rymmer ett stort antal instrument, sång, komposition, musikproduktion och dirigering. Det finns flera olika orkestrar, körer, storband och ett stort antal olika ensembler och kammarmusikgrupper. Våra elever kan fördjupa sig inom klassisk musik, jazz eller folkmusik och många elever rör sig mellan de olika fördjupningarna och utvecklar en mångsidighet i sitt musicerande. Musikteori, musikhistoria, estetisk kommunikation och musikanalys bidrar till fördjupning och bredd. De viktiga gymnasiegemensamma ämnena ger en helhet i utbildningen, tillsammans med möjligheten att läsa naturvetenskapliga ämnen, språk, estetiska eller samhällsvetenskapliga ämnen som individuellt val eller utökad studiegång. Möjligheterna är många och det är alltid lika spännande att följa varje elevs väg genom gymnasiet.

Det blir roligt att ta emot en ny klass på Lilla Akademiens Musikgymnasium i augusti. Just nu är vi i full färd med att komma i ordning och skapa trivsel för våra nuvarande och blivande elever i paviljongerna, där vi just har flyttat in. Det har blivit riktigt bra och jag tror att vi kommer trivas där under våren och nästa läsår. Och förr än vi anar går flytten tillbaka in i gymnasiehuset och dess långa historia vindlar sig vidare tillsammans med alla elever och lärare på gymnasiet och pre-college.

Emelia Gardemar, 15 mars 2023